Přeskočit na hlavní obsah

Strážci příběhů

Anotace
Během letních prázdnin na zapomenutém ostrově kdesi ve Skotsku se Amy dozví, že jako členka staré šlechtické rodiny ovládá schopnost vstupovat do knih a ovlivňovat již napsané příběhy. Amy si ve světě knih brzy najde přátele: moudrého Šér Chána z Knihy džunglí, láskou usouženého Goetheho Werthera nebo Olivera Twista, kterému daruje žvýkačku, což se posléze ukáže jako velmi nerozumné… Svět knih ale není tak pokojný, jak se Amy zprvu zdálo. Nejprve zmizí peníze z Ali Babova pokladu. Pak se cestou na ples k panu Darcymu zraní Elizabeth Bennetová, takže jeden z nejznámějších milostných příběhů je náhle v ohrožení. Amy je brzy jasné, že musí najít toho, kdo do příběhů zasahuje. Když události začnou prosakovat i do reálného světa, a dokonce mají oběť na životě, ukáže se, jak je ohrožení vážné. O co tajemnému nepříteli doopravdy jde?
Popis příběhu
Amy jede se svojí maminkou na prázdniny k babičce, která bydlí na poněkud zvláštním ostrově jménem Stormsay. Nejen, že měly v plánu navštívit svou babičku, ale zároveň chtěly opustit město, kvůli hádce s maminčiným novým přítelem a kvůli šikaně, která Amy v městu doprovázela.
Po příjezdu začne Amy zjišťovat všechny záhady, které jí nechtěly být prozrazeny. Jak už je z anotace jasné, Amy má možnost vstupovat do knih a ovlivňovat příběhy. Maminka Amy, Alexis, nejprve nechtěla, aby její dcera ovládala schopnost, kterou ona měla také. A ani nechtěla, aby se to Amy dozvěděla. Nakonec vše stejně prasklo.
Amy začne vstupovat do knih spolu s Willem a Betsy, se kterými si zpočátku moc nerozumí. Nejprve každý vstupuje do své knihy, kterou jim přidělí učitel, o kterém později zjistí moc zvláštní věci.
Poté, co se v příbězích začnou krást nápady, ale Amy společně s Willem zasahuje. Kdo krade nápady? Že by zvláštní Betsy, která tak miluje literaturu? Nebo snad babička Amy?

Můj názor
Příběh byl pěkný, ne moc promyšlený a líbil se mi nápad vstupovat do knih. ALE! Hned na začátku mě zarazilo, že Amy nikdo neřekl co smí a co ne, ale zároveň dostala vynadáno, že porušila pravidla. Učitel tu byl tak trochu k ničemu. Samozřejmě, že je učil o různých kronikách a historii jejich dvou rodů, ale trochu mě zarazilo jeho postavení k právě cestování v knihách.
Naopak se mi moc líbil Werther, který se snažil Amy pomáhat. A další plus dávám za nápad, že někdo bude krást různé prvky knih. A protože je kniha celkově taková nedotažená, byla bych autorce opravdu vděčná, kdyby ty události více rozvedla a klidně tu situaci i popsala (jestli mě chápete :D ). 
Konec knížky mě ale zklamal. Asi jsem čekala něco mnohem promyšlenějšího a působivějšího.
Hlavní hrdinka byla asi nejvíc sympatická ze všech postav, ale vadilo mi, že je autorka dostatečně nepopsala i přesto, že jich tam bylo minimum.
Nápad, který autorka měla tu byl, ale to je tak všechno. Co to něčím zpestřit, dodat k celému příběhu ještě nějakou odbočku či menší zápletku? Co více popsat události a postavy? Kdyby tohle autorka udělala, myslím, že by to byla vážně skvělá kniha. Vážně! Nevím, jestli bude pokračování, ale pokud ano, bude snad lepší, než první díl.
Dobrý byl i nápad zakomponovat do příběhu Sherlocka Holmese.

Hodnocení
Této knize bych dala 3,5 hvězdičky z 5, tedy 70%.
+ nápad, originalita 
+ styl psaní, snadno se čte 
+ obálka a písmo 
- nepropracovanost 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Doppler

Anotace Hlavní hrdina autorova druhého románu se po zdánlivě bezvýznamném pádu z kola dostává do hluboké osobní krize, kterou řeší tím, že se zcela stáhne do sebe, opustí ženu a děti a dosavadní pohodlný způsob života a rozhodne se přestěhovat do lesa. Společnost mu dělá losí mládě, jehož matku zastřelil kvůli potřebě jídla. Je to tedy román o lidské osamělosti, přechodu od aktivity k pasivitě, soukromém protestu proti společnosti a proti tomu, co se považuje za správné a korektní, proti konzumu a blahobytu. Popis příběhu Otec několika dětí, Doppler, se jednoho dne rozhodne, že se odstěhuje do lesa, nedaleko svého města v Norsku. Vadí mu život, který vede, vadí mu lidi, vadí mu znělky pohádek, na které kouká jeho syn. Jediné co miluje je cyklistika. Po pádu z kola dostane nápad žít v lese. Knížka je o Dopplerovi a jeho každodenním životě v přírodě. Příběh má poukazovat na dnešní uspěchanou dobu a na lidskou osamělost. Můj názor Nevím proč, ale doufala jsem, že to bude ně

Falešný polibek

Anotace Království Morrigan je ponořeno v tradicích a příbězích o dávném světě, ale některé tradice princezna Lia nemůže překousnout. Například sňatek s někým, koho nikdy nepotkala. To vše pouze kvůli zajištění politického spojenectví. Lia má všeho po krk a je připravena začít nový život. V den své svatby utíká do na míle vzdálené vesnice, kde se usazuje mezi obyčejnými lidmi a především dvěma záhadnými a přitažlivými muži – jedním princem, kterého si měla vzít, a jedním vrahem, který má za úkol ji zabít. Obklopena tajemstvími a lžemi musí Lia odhalit nebezpečné skutečnosti, které otřesou celým jejím životem, zatímco se pomalu začíná zamilovávat do jednoho z dvou cizinců. Můj názor Ze začátku se mi kniha četla úplně skvěle. Moc mě to bavilo, styl psaní naprosto úžasný. Hlavní hrdinka Lia mi byla velmi sympatická. Celkově nápad na příběh byl vážně skvělý. Je zajímavé, že nám autorka nejprve nechtěla povědět kdo je princ a kdo zabiják. No a to bych nebyla já, kdybych to neo